2011. március 24., csütörtök

Lilo és kölykei

2011.03.23-án este Lilo kölykei meglátták a lámpám fényét!
Az a kellemes élmény ért az este, hogy az első pillanatoktól ott tudtam lenni Lilo kutyánk szülésénél. Már délután láttam rajta, hogy meg vannak számlálva az órái, de 18:00-kor már biztos voltam benne, hogy nincs sok hátra. Átöltöztem kutyázós ruhába, magamhoz vettem a fényképezőgépet és egy zseblámpát, mert sejtettem hogy éjszakába fog nyúlni. Az első méhösszehúzódások 18:30 körül kezdődtek, aztán hamarosan elfolyt a magzatvíz is. 18:45 körül egyszer csak kikandikált egy kis fej! Végig simogattam Lilo pocakját, és beszéltem hozzá. Valamivel 19:00 előtt aztán kicsusszant az első pocaklakó! 
Nem ez volt az első kutya-elletésem, de nagyon nagy élmény! :)

Lilo tudta a dolgát, mintha tanulta volna. Egyből eltüntette a magzatvizet, a vért (nem volt sok), és nyalogatni kezdte a kis vakondokot. Pár perc múlva már cincogott is! :) Volt időm fotózni, videózni is, a második kölyök több mint egy óra múlva érkezett. Sokáig térdeltem még Lilo mellett, de aztán bementem megvacsoráztam. közben ki-ki nézegettem, de a harmadik eb csak nem akart jönni. Nekiálltam Tv-zni, hogy telljen az idő, mert odakint térdelni nem volt leányálom. Kb 15-20 percenkétn azért kinéztem még, hogy minden rendben van e. Egyszercsak már hárman voltak. Majd körülbelül 22:00 körül jött meg a 4. picur is.
Még 23:00 körül rájuk néztem, de úgy nézett ki, hogy több már nem lesz, így elmentem én is lefeküdni. 
Reggel, munkába indulás előtt még rájuk néztem. Nem lettek többen, így most már kijelenhetjük, Lilo és kölykei: Protkó, Zseton, Pogácsa, és Kistáska, köszönik szépen jól vannak!
Délután mjad kicserélem alattuk a lepedőt, és csinálok még képeket is.
Háromnak már van is gazdája, tudom jó helyre fognak kerülni.

2011. március 21., hétfő

S.W.A.T. Tűzveszély

Semmi köze a 2003-as S.W.A.T. filmhez, ezt tudni kell már az elején. Vagyi svan: emez is kommandósokról szól.
Azt is érdemes tudni róla, hogy ne várjon az ember "A" kategóriás filmet, különben koppanhatsz. Szóval elvárások nélkül kell nekiülni.
A sztori: Egy kiváló, de a néha renitens kommandóst azzal bíznak meg, hogy utazzon el Detroitba, és képezze ki az ottani kommandós egységet az FBI szabályoknak megfelelően. Detroitban nem fogadják épp kitörő örömmel, csak púpnak érzik a hátukon, de hamar bizonyítja, van mit tanulni tőle. Az kommandósokat élesben képzi, minden egyes riasztás egyben egy gyakorlat is. De az egyik ilyen alkalommal valami balul sül el, és magára haragít egy különleges ügynököt, akinek innentől kezdve egy célja van: bosszút venni a kiképzőn. Megkezdődik kettejük macska egér játéka.
Azért kezdtem el nézni a filmet, mert egyrészt az ilyen filmek 2-3 ponton szoktak állni az imdb-n, másrészt olyan nevek fémjelzik, mint Robert Patrick (a Terminátor 2 mimetikus polialoidja) és Christiana Loken (a Terminátor 3 nano-mimetikus polialoidja).
Nos Loken kisasszony kb 30 másodpercet van a képben, és Robertre sem osztottak nagy szerepet. Ő a "gonosz" a filmben...de karcsú.
Nem tudom jó szívvel ajánlani a filmet, olyan amilyen. Nem nagy eresztés. Viszont az akciók közbeni FPS nézetek üde színfoltok benne!
Imdb: 5,1/10 (1.435)
Saját: 4,5/10

2011. március 20., vasárnap

Aranyhaj és a nagy gubanc

Jó hülye címet adtak neki...de annál jobb maga a rajzfilm!
Nem sok jót vártam tőle, de kellemeset csalódtam, egész jól elszórakoztatott! 
Sokat nem tudok róla írni, a történet alapja a mindenki által ismert Grimm mese. (azt hiszem Grimmék írták...)
Egy efjú hercegnőt tart fogva egy torony, ahová úgy lehet feljutni, hogy liftként használjuk a haját. 18 évnyi elzártság után kiszabadul a toronyból és kalandos útja során ráeszmél, hogy valójában ő az elveszett hercegnő, és visszatalálva királyi szüleihez, mindenki boldogan él míg meg nem hal. Tádáááá...
De olyan aranyosan van elmesélve, olyan vicces kis poénokkal van megtűzdelve, hogy abszolúte szerethető szerintem minden korosztálynak. A ló, és a kaméleon karaktere...nagyon jó poénok vannak alájuk adva! :) 
Amint párom kijöhet a kórházból, meg fogom nézni újra vele is.... márha hagyják majd a csajok :)
Üde kis mese volt a Battle L.A. csalódása után.
Imdb: 8,0/10 (25.494)
Saját: 7,0/10

A Föld inváziója - Csata Los Angeles

Battle L.A.
Sajnos nem olyan lett a film, mint amilyent vártam. Nem tetszett anno a Skyline sem, de most lehet azt kell mondjam, az egy kicsivel jobb volt ettől.
A film nem szarozik sokat, egyből nyit. A főcím után 5 perccel már potyognak az idegenek az űrből. Ez eddig látványos is. De ahogy elkezdenek előjönni a vízből... onnantól egy maréknyi katona vesszőfutásáról szól a film. Majdnem besírtam azon, hogy meg voltak győződve arról, hogy az idegeneknek csak földi egységeik vannak! Váltig állították... de könyörgöm mit hittek, hogy utaztak át az űrön???? Űreszközük van, de repülő nincs? Fárasztó.... No hamarosan meg is kapták a pofájukba a légi csapást. Húúúú döbbenet!
A film arról szól amúgy, hogy egy raj elindul a városközpont felé, hogy kiszabadítsa a rendőrörsön ragadt túlélőket, aztán tipli vissza a bázisra. Ezalatt több város elesik, természetesen csak amcsi városok, hisz az idegenek csak őket támadják....legalábbis a hírek nem szólnak más nagyvárosokról. Nos ugyan menet közben fogyatkozik a csapat, de csatlakoznak hozzájuk más rajok katonái is, és végül sikerül megtalálniuk az idegenek gyenge pontját. Onnantól alig pár lövés egy idegen, addig meg két három tár, meg egy repeszgránát is kellett nekik. Szóval ügyesek ezek a tengerészgyalogosok!
Vége nincs a filmnek, sőt leginkább olyan érzést kelt, mintha csak egy előszónak szánták volna a folytatás előtt. Remélem nem így van. Nem volt jó film szerintem. Engem valahogy nem köt le az ilyen amerikaniszta limonádé, ami annyira popcorn mozi, hogy semmi maradandó nincs benne.
Kár érte...
Imdb: 6,5/10 (9.456)
Saját: 3,5/10

2011. március 19., szombat

Gemini projekt 33. hét

Ma vagyunk 33+1 hetesek. Mostanra úgy néz ki teljesen normalizálódott Eri és a bogyók állapota, mondhatni eseménytelenül telt a hét. (hál' Isten)
Egyszer volt egy kis izgalom, tegnapi napon kicsit nehezen találták meg Dorka szívhangját, de aztán meglett az, csakhát kis helyre vannak bepréselve, nehéz pontosan eltalálni. Ilyen kis szerencsétlenkedésnél nagyobb bajunk ne legyen.
A kórházban még mindig látogatási tilalom van az influenza járvány miatt. Írtam ezügyben emailt az ÁNTSZ-nek, hogy mikorra várható a feloldás, de ezt ők sem tudták előre megmondani. Az ország keleti részében már több megyében feloldották, de pl Fejér megyében még mindig magas a járványszint. Mi meg ugye szomszéd megye vagyunk sajnos :(
Szóval még egy kis türelem. Remélem egy-két hét múlva feloldják, mire kibújnak a bogyók, hogy be tudjak hozzájuk menni látogatóba. Erivel a folyosón szoktunk találkozni, de a bogyókat sajnos nem lehet majd kitolni az osztályról :(
Tegnapi vizsgálaton a doktornő azt mondta 99% hogy császár lesz. Eddig hitegettek/ijesztegettek minket, ha irányba álltak a babák és úgy döntenek, hogy jönni akarnak, akkor nem állítják meg a folyamatot, természetes úton fognak megszületni. Ma viszont azt mondta a doki, mivel lombikosok vagyunk, ráadásul első terhesség, nem fognak kockáztatni, szinte biztos a császár. Ha a 38. hétig (!) nem indul meg magától, akkor megindítják manuálisan. Az azt jelentené, hogy a bogyótárolónak még 5 hétig bent kéne lennie a kórházban! :( Azt pedig nehezen viselné... Nem leányálom egy 6 (vagy 8) ágyas szobában feküdni, ahol folyamatosan cserélődik a társaság, WC-zuhanyzó a folyosón, a kosztról ne is beszéljünk.
De visszatérve a vizsgálathoz: úgy néz ki minden a legnagyobb rendben. Dorka tömegét a mérések alapján ~1800gr-ra, Lili tömegét ~2000gr-ra becsülték. Ha még két hétig pocakban maradnak, el is fogják érni a "kritikus" 2300gr-ot, és akkor már nem fogják bent tartani őket a kórházban, születésük után hozhatjuk is őket haza. Ez most a cél! :)
Mivel sok minden más nem történt, nem marad más hátra, mint a szokásos pocak fotó 33+1 hetesen:
Eri nem igazán terebélyesedett széltében, úgyhogy úgy néz ki, mint aki medicinlasztit nyelt. Nem tudom meddig tud még tágulni az a pocak...de eddig jól bírja!

2011. március 18., péntek

A félszemű

True Grit. Jelen kori feldolgozása egy 1969-es John Wayne-es verziónak. Amazt nem láttam, így nem volt összehasonlítási alapom.
A szereposztás parádés! Jeff Bridges, Matt Damon, és Berry Pepper 
Az első két név gondolom mindenkinek ismerős, de ki lehet a harmadik pofa, mi?
A film nézése közben egyből rá gondoltam, de olyan jó munkát végeztek a maszkmesterek, hogy a végén azért csak megnéztem a neten, hogy nem tévedtem e. Ha azt mondom ő volt a Ryan közlegény megmentésében a mesterlövész, vagy az egyik őr a Halálsoron című filmben, vagy a játékoskedvűeknek: ő volt Alex Mercer hangja a Prototype-ban!
Kicsit vontatottan indul be a film, és amíg a kiccsajé a főszerep, nem is igazán élveztem a filmet. Irritált a lány cserfes karaktere. De amit kezdett kibontakozni az esemény, amint beindult az "akció" egyre jobban bejött. Idézőjeles akció, mert nem egy pörgős film. Persze közel sem olyan hátramenetbe kapcsolt, mint a rövid című 'Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford'. Az beszarás milyen vontatott!
Ez ahhoz képest nagyon pörög. De egy átlagos popcorn mozira vágyónak lehet nem lesz ínyére. Én ki voltam már éhezve egy jó kis western filmre. Az is tetszett benne, hogy elég valószerűnek tűnt. Nem olyan kosztümös fajta volt...sokszor a Red Dead Redamption jutott eszembe közben.
Jeff Bridgest amúgy is szeretem, és nagyon jól áll neki az ilyen lepukkant vén alkesz szerep, mint ahogy az Őrült Szívben is.
Aztán ahogy Matt Damon adja a nyelvét leharapott texasit :) Jó páros!
Nekem végsősoron tetszett a film, nem bántam meg hogy rászántam az időt tegnap este. De senki ne várjon egy akciós-látványos-pörgős-sokszereplős filmet. Ez egy igazi western...amilyen tényleg lehetett anno.
Imdb: 8,0/10 (47.542)
Saját: 7,0/10

2011. március 16., szerda

Boszorkányvadászat

Season of the Witch
A film visszarepít minket a XIV.századi sötét középkorba. A történet főhősei, a háborúkban megcsömörlött két keresztes lovag/barát, akik otthagyják a csatateret, hogy hazatérjenek. Ám hazatértük nem lehet dicsőséges, dezertőrként halál vár rájuk...hacsak...
Kapnak egy feladatot, büntetlenségért cserébe. El kell vinniük egy boszorkányt a 6 napi járóföldre lévő kolostorba, hogy az ottani szerzetesek kiűzzék belőle a gonoszt. A film útjukról, és vívódásukról szól, hogy vajon tényleg boszorkány e, az ártatlannak tűnő szép fiatal lány.
A végén van egy látványos gonosszal harcolós csihipuhi. Egyszer simán nézhető film. Sok rosszat olvastam róla, de én azt mondom egyszer simán nézhető popcorn mozi.
Imdb: 5,4 (6.418)
Saját: 5,5





Nagyon durva belegondolni, hogy anno mondvacsinált ügyek miatt, vagy csak simán tudatlanságból, hogy végeztek ki módszeresen ártatlan embereket, azért, mert azt hitték, hogy boszorkányok, vagy hogy megszállta őket a gonosz. Ebben a filmben (és sok más filmben) kicsit igazolva vannak a szörnyű cselekedetek, hisz elhitetik a nézőkkel, hogy boszorkányok márpedig voltak. Holott tudjuk hogy nem... minden egyes kivégzéskor ártatlan emberek haltak meg szörnyű kínok között.
Jó lenne egyszer egy ilyen Szálemi boszorkányok féle, de durvább, kínzósabb boszorkányfilmet látni, ahol nem hitetik el, hogy létező gonosz ellen folyik a harc, inkább a dráma lenne a vége, mikor kiderül a megkínzottak ártatlansága.

2011. március 15., kedd

Az utazó

Johnny Depp és Angelina Jolie filmje. Két szálon indulnak az események. Az elegáns nő egy levelet kap, miszerint figyeli a rendőrség, de rázza le őket, és szálljon vonatra Velence felé. Ott találkozik a férfival, aki a világot járja, hogy elfeledje elhunyt feleségét. Megkezdődik kettejük közös kalandja, a rendőrség, a maffia, és a titkosszolgálat kereszttüzében.
Egész jó film is lehetett volna, de jól eltolták szerintem. Leginkább a végefelé..., mikor már mindenféle képtelenségekkel magyarázzák a lehetetlent.... 20milkás arcműtét, meg hangchip beültetés...jjaaaaaj.... fárasztó volt. Kár érte, a 2/3a még elment, de a vége nekem sokat húzott rajta lefele.
Imdb: 5,9/10 (25.937)
Saját: 5,5

Vizipipa kövek

Hát ez nagyon durva, életemben nem hallottam még ilyenről, amivel Bögöly barátom lepett meg minap. Összeültünk vizipipázni egyet, s mondta hogy hoz valami meglepit. Dohány helyett ugyanis egy kis üveg ízesített glicerinbe áztatott kavicskákat hozott!

És láss csodát működik! Közel egy órán át szívtuk a pipát! Hol erősebb füsttel, hogy gyengébb füsstel, de működik! Kipróbáltam mi a trükk, számba vettem egy murvadarabkát. Valami porózus szerkezetű köféle, simán szét lehet rágni. Úgy működik mint egy szivacs, magába szívja az ízesített glicerint és szépen lassan kipárologtatja magából a hő és a szíves hatására. Gyakorlatilag a pipadohány is így működik, csak itt nincs jelen a nikotin, ami azért minimális mértékben jelen van a pipadohányokban is.
Érdekes volt az biztos! :)
Állítólag a kavicskák újra felhasználhatóak, csak be kell őket áztatni újra. Pipuzás után tényleg olyan fehérek lettek, mint egy marék murva :)


Ajánlom minden vizipipásnak, egy próbát megér. Kicsit érezni az ízén, furcsa.... de kuriózumsága miatt kipróbálandó!

2011. március 14., hétfő

Rango

Vártam már egy jó animációs rajzfilmet. Sok humorral, szerethető karakterekkel, emlékezetes pillanatokkal. Aztán kaptuk a Rango-t.
Ami az imént felsoroltak közül egyiket sem adja sajnos. Amilyen jó volt a trailere, és amennyire vártuk...akkora pofára esés volt. Alig-humor, unszimpatikus karakterek, bugyuta sztori. Egy valamiben nyújt kiemelkedőt, az pedig a grafika és az animáció részletessége. De azt gondolom ennél azért több kéne legyen egy egészestés mese. A sztori fő vonala: pár rágcsáló és pár göthös hüllő víz után kajtat a sivatagi városban. Utolós csepp tartalékukat ellopja vakondokok egy csoportja. De egyáltalán ők lopták el? Az is lehet, hogy egy összeesküvés elmélet van a háttérben, és valaki a városból szórakozik a szomjas társasággal...
Ennyi. 
Sokkal de sokkal többet vártam tőle, a kaméleon főhős karakteréből SOKKAL többet ki lehetett volna hozni. Kár érte. :(
Imdb: 7,8/10 (5.271)
Saját: 4,0/10

2011. március 11., péntek

Gemini projekt 32. hét

Gyors helyzetjelentés, mi is történt az elmúlt héten. 
Eri bekerült a kórházba, de hál isten a kezdeti ijedelem után minden normalizálódott, a bogyók és a bogyótároló jól van! (kopp-kopp-kopp)
Mialatt kórházban vannak, kiváltottam a Felicitas csomagokat, amiben kicsit csalódtam. A védőnőtől kap mindenki egy kis füzetecskét, melynek az utolsó lapját kitöltve lehet bababoltokban beváltani azt ilyen úgynevezett kezdő csomagra. Azt hittem lesz is benne valami....de 5 teafilteren, egy kupakos tejtartó poháron és egy kis zacsis demokenőcsön kívül nincs benne más, csak prospektusok, és hónapokkal ezelőtt lejárt újságok. Sok értelme nincs, dehát ne legyek telhetetlen, legalább reklámanyagunk most már van bőven :) Jobban örültem volna ha több ilyen próbacsetresz van benne.
Az kórházi osztályon biztos ami biztos Eritől már bekérték a gyerekek név variánsait, ha úgy döntenének hogy megszületnek idő előtt. Itt is volt egy kis kalamajka. Először is a Lili-t Mimi-nek értették, majd nem az én, hanem Eri vezetéknevével jegyezték be őket. Nem vagyunk ugyanis házasok, de közjegyző által kiállított élettársi papírunk van, ahol külön kellett anno nyilatkozni a gyermekek névre vételéről is. Itt meg tettek rá egy nagyot. Erinek kellett szólni, hogy figyeljenek már oda. Újra megnézték a papírokat, és akkor már megtalálták a névrevételről szólót is, ekkor mag abba kötöttek bele, hogy miért közjegyzőset csináltattunk, miért nem az okmány irodában, más olyant szokott.
Bizisten mondom, ha ott lettem volna, feltoltam volna a tollat az orrába ennek a kötekedő-fontoskodó "kis kapu nagy őre" adminisztrátornak. Abba bele sem gondol, hogy micsoda tortúrát kellett volna aztán csinálnunk a névátírásról, ha mindent elront. Nem is értem...ez a dolga, miért nem tud kicsit jobban odafigyelni? Mindegy is különben, mert végülis sikerült vele leíratni azt amit szerettünk volna, és ez a lényeg.
Eri itt második napja volt kórházban, 31+2 hetes:
Igazi szexi kép, csapzottan, nyúzottan, meggördülve, csecse papucsban....de én így is szeretem!!!
Ma reggel magvolt a mostanra szokásosnak mondható rendszeres UH vizsgálat. A bogyókkal minden rendben, és mindkettő fejfekvésű, úgyhogy lehet nem császáros szülés lesz. Ha maradnak így (most már két hete így vannak), akkor bizony megkínozzák majd az anyjukat rendesen. Mai mérés szerint az egyikük ~1700gr, a másik ~1800gr, szóval fejlődnek, gyarapodnak rendesen. Azt nem tudom melyik, melyik, azt csak Eri tudja. Azt hiszem a nyugodtabb lesz a Dorka, az aktívabb a Lili, de mivel azt hiszem születési sorrendben kellett megadni a neveket, Dorka lesz az első, Lili a második. Ehhez én tök vagyok....
És egy friss, tegnapi kép 32+0 hetesen:

Ezenkívül említést kell tegyek a másik kismamáról, Lilóról. Érdekes változásokon megy át ő is, olyan érzelmes lett, mint még soha. Amúgy is szokott tutulni, mikor megyünk el otthonról, vagy épp érünk haza, de mostanában nemhogy tutul, egyenesen sír! Olyan aranyos... mindig jól meg is szoktam simizni az egyre dagadó pociját. Tegnaptól átálltam vele a napi 2x étkezésre, hogy legyen elég energiája. A szokásos napi 1x adag helyett most reggel-este kap 3/4-3/4 adagot úgy, hogy 50-50%-ban keverem a felnőtt kutyakaját junior táppal, mert abban több a Calcium, és az meg már most kell a tutyiknak. :)  Várhatóan március második felében fog elleni.
Íme a folyton éhes, folyton tutuló kismama túl a félidőn, ma reggel:
Csalóka kép, nem ilyen sukár mint látszik, elég hordoid alakja van már!





2011. március 9., szerda

Black Swan

Fekete Hat Tyúk :) /remélem a művészetkedvelők most nem köveznek meg ezért/
Biztos legtöbben már hallottatok ról, ha más nem, az Oscar díj miatt. A film egy balerináról szól, az ő agonizálásáról. Gyakorlatilag nincs is más a filmben, mint gyakrolóterem, színpad, és egy kis otthoni barbie-baba szerű hálószobai jelenet. Azt kell mondjam, engem annyira nem fogott meg, mint amekkora hype van körülötte. Az biztos hogy a főhősnő megőrülése nagyon jól van felépítve, eljátszva. Ez a szál teljesen rendben van, olykor még félelmetes is a skizofrénia vászonra vitele. De mivel maga a körítés (lásd balett) olyan távol áll tőlem, mint Makó Jeruzsálemtől, nem tudok jó szájízzel beszélni a filmről. Nem vagyok műutáló, de ez a művészeti irányzat nagyon hidegen hagy. A filmet csak komoly filmkedvelőknek ajánlom, a popcorn mozikhoz szokottak szerintem nagyon nem fogják élvezni. Lassú, száraz, komor film.
Imdb: 8,5/10 (90.962)
Saját: 6,0/10

2011. március 6., vasárnap

Terhes Társaság

Due Date. Úgy álltam neki, hogy valami könnyed limonádéra van szükségem, most hogy asszony a kórházban van. Nem most kell nézni horrorfilmet az tuti :)
Erre a filmre azonban kicsit nehezen vettem rá magam, mert még anno láttam a moziban az előzetesét, és nagyon nem fogott meg. Gagyi erőltetett poénokat láttam. De csak megnéztem....
...és nem bántam meg! Kellemes csalódás volt, jó kis film ez! Talán egy-kétszer ha erőltetettnek éreztem... de amúgy teljesen rendben van. A film fő vonalát két teljesen eltérő habitusú férfi kénytelen együtt utazása adja. Más okok miatt de egy az uticéljuk, kénytelenek hát egymás társaságában átszelni Amerikát. Útjuk elég kalandosra sikerül, de a vége persze hepiend, ahogy azt egy hálivúdi limcsi vígjátéktól el is lehet várni. Jókat nevettem közben, úgyhogy ajánlom mindenkinek ! ! ! (jobb mint ahogy az előzetesből éreződik!)
Imdb: 6,8/10 (31.248)
Saját: 7,0/10
>

2011. március 5., szombat

A király beszéde

Hát először is ott kell hogy kezdjem, hogy esssszméletlen, hogy egy ilyen semmitmondó témából, mint egy ember rádióbeszédre való felkészítése, mennyit ki lehet hozni. (és hogy mennyi "hogy" van a mondatomban).
Pedig bizony hihhhetetlen, de nagyon sokat kihoztak a témából!
Már maga a szereplőgárda is pazar, csupa csupa ismerős arc. Itt van a Harry Potterből Bellatrix (a király felesége), Dumbledore (az öreg király), Peter Pettigrew (Churchill), aztán a Fekete Gyöngy kapitánya (a logopédus) és hát persze a filmszerepért Oszkárt besöprő Colin Firth.
Mindegyikük nagyon jól játssza a szerepét! Pedig a téma nem épp hálás. Egy dadogós herceg felkészülése első királyi rádióbeszédére. Persze történelmileg nagy jelentőségű beszédről van szó, hisz Anglia háborúba lépését jelenti be épp az újdonsült király....nade mégis...olyan, mintha egy logopédiai óráról kéne jó filmet csinálni. :) És mint láthatjuk: LEHET ! :)
"Sajnos" már tudtam hogy nagyon jó filmre kell számítsak, így a meglepetés elmaradt. De a film tényleg jó, szóval mindenkinek ajánlom!
Külön tetszett a végén az a kis angol humor a királytól, mikor befejezi a beszédét, és a logopédus mondja neki:
- Azért a "v" betűknél még kicsit dadog Bertie!
- Hát igen, muszáj volt bedobnom párat. Csak hogy tudják még mindig engem hallanak.
:) aranyos kis önkritika volt részéről. :)
Imdb: 8,4/10 (49.150)
Saját: 8,5/10

Gemini projekt 31. hét Fordulat!


Annyi minden történt most egy hét alatt, hogy nem mehetek el mellette bejegyzés nélkül. Kezdjük a legfontosabbal: Eri kórházba került! De hogy megpróbáljak kicsit kronológiailag haladni, nem itt kezdem, hanem az elején.
Legutóbbi bejegyzésem óta az első legfontosabb változás az, hogy Fanni mégsem Fanni lesz. Úgy döntöttünk, hogy Potter anyja után (persze ez nem igaz) Lili-nek fogjuk hívni. A Dorka egy mélyhangzású név, én mindenképp szerettem volna, hogy a másik bogyó magas hangázású nevet kapjon. Megegyeztünk a Lili-ben. Persze hozzá kell tennem, hogy azóta mindegyikünknek jobban szájára áll a Fanni név :) 
Ez volt az első fordulat a Gemini projektben a 31. hét elején.
Aztán történt egy fontos eszközbeszerzés is: Eri rendelt a netről egy gurulós, 120x120cm-es állítható magasságú járókát. Mivel a családi ház ahol lakunk több emeletes, mindenképp szükség van egy járókára, hogy ha Erinek a nappaliban, vagy a konyhában van dolga, a bogyók akkor is mellette lehessenek. A járóka összeszerelését meg is örökítettem. Többször látszik rajta Eri is, ezek az utolsó képkockák róla itthon, másnap reggel kellett bevinnem a kórházba. 
És akkor meg is érkeztünk a 31. hét végére, csütörtökön töltöttük be. Éjjel Eri alig tudott aludni, és reggelre nagyon bekeményedett és érzékennyé vált a hasa. Egy ideig még mondogatta, hogy nyugi, majd jobban lesz, de látszott rajta, hogy fájdalmai vannak. Megpróbáltam én hordani a nadrágot, úgyhogy mondtam neki nincs apelláta, irány a kórház, ez nem játék!
Már a 30. héten addig csesztettem, hogy pakoljon össze egy létszükség csomagot, hogy végülis csak összerakta. Így most nem volt gond a pakolással, csak fel kellett kapni a tatyót, rövid gáz, dobott kuplung, és tövön szúrtam  neki egészen a kórház bejáratáig. (vagy hogy is mondják rally nyelven...)
A választott dokink már tudott az érkezésünkről, úgyhogy egy gyors regelés után, már búcsúzkodhattunk is. Jól éreztük, Erinek bent kellett maradnia, a tervezetthez képest másfél héttel korábban. 
Napközben telefonon tartottuk a kapcsolatot. Kapott tüdőérlelőt, ha neadjisten a bogyók mindenképp jönni akarnak. Egész nap infúzión volt, mivel elkezdett kicsit tágulni, és azt meg kell állítani. Délutánra úgy nézett ki sikerült. Ezenkívül NST-re (non-stress test) tették, hogy figyeljék a bogyók és a méh mozgását. Fájdalmaira gyógyszereket kapott. Este még bevittem neki pár dolgot, beszéltünk pár szót, úgy néz ki minden rendben. A doki szerint még akár 5 hetet is bent lehetnek a bogyók, de ezt nem tudni biztosra.
Sajnos még tart az influenza járvány miatt a látogatási tilalom, így csak úgy tudunk találkozni, ha Eri kijön az osztályról, de azt meg nem szeretném, hogy sokat lófrálgasson. Volt eleget talpon mostanáig, most feküdjön csak minél többet. Minden nap számít, amit a bogyók bent töltenek.
Szóval szorítsatok, hogy még egy ideig ne legyek apa. Minél később kerül erre sor, annál jobb a bogyóknak! (és ezt nem magam ellen mondom)
FRISSÍTÉS_1:
Reggel beszéltem telefonon Erivel. Éjszaka újra szülőszobára került, megint keményedett a hasa és fájásai voltak. Újabb infúziót kapott, de a doki azt mondta, hogy többet nem kap. Ha jönni akarnak a bogyók, akkor jönni fognak. A tüdőérlelőt 24 órája adták be, szóval legalább már az hat. Most visszavitték a nőgyógyászatra, de a legközelebbi alkalmommal, lehet hogy szülés lesz belőle. Ma vagyunk 31+2 hetesek

FRISSÍTÉS_2:
Azt totál kifelejtettem a bejegyzésből, hogy a héten csütörtökön Lilo kutyánk beteget jelentett, úgyhogy a járóka összerakása előtt elfutottam vele dokihoz. Az lett a vége, hogy megultrahangozták, és láss csodát, Ő IS TERHES ! ! ! :) Január közepén, mikor mensizett, soxor átjárt a szomszéd kutyája, ezekszerint kitartását siker koronázza! Úgyhogy még az is lehet hogy egyivásúak lesznek a gyerekek (ha Eri tudja még kicsit tartani a bogyókat), mivel március közepe fele esedékes neki is a nagy esemény :) 



Bejegyzésem végén most elmarad a pocak fotó, nem volt rá érkezésem, olyan gyorsan történt minden. De a járóka összeszerelésen látható Eri pocakja is:

2011. március 3., csütörtök

Dr. Halál

You don't know Jack.
A film Dr Jack Kevorkian-ról szól. életének azon szeletéről, mikor legalizálni akarta az eutanáziát az Egyesült Államokban.
Kezdjük ott, hogy Al Pacino nagyot játszott!!! Eleve jó választás volt a szerepre, mert nagy a hasonlóság közte, és az igazi Kevorkian között. És végre nem gesztenyebarnára festve játszik! Nagyon bénán áll neki a hajfestés.... Végre igazi ősz buksival játssza szerepét. Igaz öreg már a szentem, de a szerében még öregebbnek tűnik. Úgy csoszog, úgy görnyed... pazar! De ennyit a magasztalásáról :)
/Sokkal öregebbnek láttam elképzeléseimnél Susan Sarandont, aki egy évvel ezelőttig egyik kedvenc színészem Tim Robbins felesége volt. Tim volt a kapcsolatban a fiatalabb, mostanra elég látványos lehetett köztük a korkülönbség...de mindegy is, már nincsenek együtt./
A film az eutanázia kényes kérdését feszegeti. A film mellette foglal állást, de ez nem a film hibája, ez "csak" egy dokumentumfilm. Szóval bemutatja az igazi Dr. Halál küzdelmét a jogrendszerrel, és csatáját, hogy elérje az eutanázia legalizálását. Nem elégszik meg azzal, hogy őt békénhagyják a szervek, mivel többszöri letartóztatása ellenére is mindig felmentik, hisz nem találnak olyan jogszabályt ami tiltaná az öngyilkosságban való segítségnyújtást. Az eutanáziát ugyanis úgy végzi, hogy a halálos szert végsősoron maga a páciens indítsa el, így a doktort csak mint segítségnyújtót lehetne elítélni. Erre vonatkozó rendelet azonban nincs.
De elkövet egy hibát, és egyik páciensét sajátkezűleg segíti át a túlvilágra, s az erről készüt videóanyagból TV-s műsort készíttet. Ez beteszi a kaput az államnál, és elítélik gyilkosság vádjával. 8 évig ül börtönben, 2007-ben szabadul. Az igazi Kevorkian ott volt a film bemutatóján.
Azt hogy ki ért egyet az eutanáziával, ki nem, azt nem feszegeti a film. Mindenki döntse el maga. A film csak bemutatja az egyik oldal harcát a másikkal, amit persze minden néző másként élhet meg. Azok akik nem tapasztaltak szűk ismerettségi körükben gyógyíthatatlan betegségből eredő elviselhetetlen fájdalmat, valószínűleg ellenzik, akik igen, azok talán egyetértenek vele valahol. Embere válogatja... De a film szerintem tetszeni fog mindkét oldalnak! Legalábbis nekem tetszett! Komoly film, jó színészekkel, érdekes témával. Ajánlom!
Imdb: 7,8/10 (5.956)
Saját: 7,5/10

2011. március 1., kedd

A kártyavár összedől

A Millenium trilógia befejező része (A tetovált lány, A lány aki tűzzel játszik, A kártyavár összedől)
A film első része nekem nagyon tetszett! Sajnos a második rész nagyot akart villantani de nálam nem érte el a kellő hatást. Legalábbis önmagában nem. De figyelmeztettek, hogy feltétlen nézzem meg a harmadik részt, mert az sokmindent helyretesz a második résszel kapcsolatban is. És helyretette!
Nem változtatok a második rész általam középszerűnek ítélt besorolásán, mert önmagában az a film max annyira jó, többre nem. De el kell ismernem, hogy ha a trilógia része ként nézem, egy ponttal többet is simán megért volna.
Az első rész családi balhéja után a második részben elkezdték túlmisztifikálni a dolgokat, és politikai, titkosszolgálati szintre emelni a szálakat. Önmagában azonban nem sikerült kibontakoznia a történetnek, amit a harmadik rész sikeresen megoldott. Minden kocka a helyére kerül, és egyből jobban érti az ember a második részben történteket.
A harmadik rész elvarr minden szálat, és a misztikált dolgokat is érhetővé, magyarázottá teszi. Egyértelműen jó film! Talán nem annyira mint az első rész, hisz a varázsa már kicsit megkopott, de azért jó, és a kerek egész fontos része!
Én ajánlom a Millenium trilógiát!
Imdb: 7,0 (8.579)
Saját: 6,99 :)