2011. január 30., vasárnap

Eden Lake

Magyar cím? Most kapaszkodjatok meg: Gyilkos kilátások. WTF??? Elbahott egy magyar cím....
Nézzük gyorsan a sztorit, aztán vélelmezem. 
Egy párocska elindul egy távoli tóhoz hétvégi kempingre. A pasi titkon ott akarja megkérni a csajszi kezét. Igaz kicsit nehezen jutnak oda, de végül meglelik az utat. Tényleg az isten háta mögött van, de paradicsomi a táj...Jól  indul az idill, amibe sajnos belerondít pár környékbeli fiatal hülegyerek. Szó szót követ, de aztán úgy néz ki helyreállnak a dolgok....egy napra.
Aztán beindulnak az események. Halálos hajsza veszi kezdetét a pár és a srácok között. Páran meghalnak, de a nőnek végül sikerül eljutnia a közeli városkáig. Ahol.....na jóóó inkább nézzétek végig!
Meglepően jó horrorfilm! Nem zimbeszombis, nem szörnyes, nem természetfelettis. Egy simán hihető tragihorror (a műfajt most alkottam, a szót ezennel levédem!)
Korábban nagyon bírtam a horrorfilmeket, ahogy idősödöm viszont egyre kevésbé. Az értelmetlen kínzásokat premierplánban már nehezen viselem, akárcsak a lelki horrort, mikor semmi nem történik, csak egy ajtó nyikordul, aztán PÁÁÁF a pofádba ugrik egy macska.
Ez a film viszont sem ilyen sem olyan. Vagyis inkább mindenből egy kicsi....nagyon jó arányban kombinálva!   Odaszögezi az embert a kanapéhoz. Van benne egy kis kínzás, egy kis gyilok, pár sebesülés, pár halál, és jó adag feszkó.
A Barlang óta ez a legjobb film a kategóriában! Ajánlom minden kedves borzongani vágyónak, akinek a Motel, és a Szerb film már sok, de a Fozen még kevés :)
Imdb: 7,0/10 (16.011)
Saját: 7,0

Legend of the Guardians

Az Őrzők legendája /The Owls of Ga'Hoole/
Animációs mesefilm. A jófajtából!!!
Sokat nem vártam tőle, mivel nem is nagyon hallottam róla semmit. S mivel nem hallottam hogy olyan jó lenne, nem vártam, hogy ilyen jó lesz, mint amilyen! :) Nyelvtan: 5*
Szóval tömörítve a sztori: Két bagyolyfit elragadnak a gonosz baglyok, hogy felnevelve szolgálják majd őket. Egyikük sikeresen megszökik, és elrepül a jó baglyokhoz, az Őrzőkhöz. Miután azok megtudják, hogy a gonosz baglyok mire készülnek, támadásba lendülnek hogy megakadályozzák őket sötét tervükben...de csapdába rohannak. A kis bagolynak erősnek kell lennie hogy kimentse a jó baglyokat...de ehhez szembe kell néznie néhai fivérével, aki már csatlakozott a gonoszokhoz....
Ez így most elég bugyután hangzik....de tényleg nagyon jó! Én ajánlom minden gyermeklelkű felnőttnek!
Imdb: 7,1/10 (11.075)
Saját: 7,5/10


Scott Pilgrim vs. the World

Hát... nem értem az embereket, hogy ezen mit ettek.... Ilyenkor az jut eszembe, hogy ekkora baj van velem? Hogy lehet hogy nekem ez nem jött be???? Mármint azt értem hogy nekem miért nem jött be, inkább azt nem, hogy másnak hogyhogy igen!?!?!
Alapsztorija említsére sem méltó, de nem is arra akar építeni a film. Egy gizda csávó beleszeret egy színeshajű csajba, de hogy méltó legyen a szerelmére, meg kell küzdenie annak 7 expasijával. Ennyi.
Érdekes konzoljátékszerű grafikai megoldások, telistele CGI-vel, szupererő, romboló bunyók, zenekarok, ifi bandák, egy-egy poén....
Nem akarom azt mondani hogy nem az én generációmnak készült, mert ismerek nem egy kortársat akinek tetszett. Engem nem fogott meg, nem kötött le, nem szórakoztatott kellőképpen.
Szerintem a Kick Ass alázza ezt magasan.
Imdb: 7,8/10 (57.078)
Saját: 4,0/10

2011. január 29., szombat

7.000.000.000


The River King

Félelmetes folyó
Nem is tudom minek soroljam be....talán dráma.
Egy fiatal diák holttestét találják a befagyott folyóban. Kiderül, hogy a közeli suli elit kollégiumának lakója volt. A két rendőr hamar akadályokba ütközik, valahogy nem akarja a város kideríteni mi történt. Egyikük azonban nem nyugszik, és még lejjebb ás az esetben. Még állását is feladja, csakhogy főnökei utasításának ellenére kiderítse, hogy a haláleset gyilkosság volt, nem baleset. De vajon tényleg a gyanusítottja volt a tettes?
Vágytam egy jó krimi-drámára....de őszintén meg kell mondjam nem volt annyira jó. Nem túl izgi, nem túl pörgős, nem túl rejtélyes...olyan laposkás...
Imdb: 5,8/10 (1.966)
Saját: 5,0/10

2011. január 28., péntek

Religulous

"Tényfeltáró" dokumentumfilm a vallásokról, azok valóságalapjairól.
Kezdem azzal, hogy nem vagyok vallásos. Mármint nem vagyok gyakorló hívő. Ám ha feltennék a kérdést, hogy hiszek e, azt mondanám igen. Talán nem olyan értelemben, mint mások, de hiszem hogy hiszek...csak mostanában szabin vagyok...mint templomkerülő. Nem volt ez mindig így....meg vagyok keresztelve, és konfirmáltam is, azaz tanúbizonyságot tettem hitvallásomról. Azidőtájt jobban hittem a vallásban mint napjainkban, de ez változhat a jövőben.
Mindemellett nagyon kíváncsian ültem le ezen dokumentumfilm elé. Sokat hallottam már róla, tudtam mire számítsak: egy férfi, tele szkepticizmussal kérdez vallásos, mélyen vallásos embereket, papokat, szegényeket, gazdagokat, arról, hogy bizonyítsák be neki azt, hogy van Isten, hogy a vallásuk alapja megingathatatlan tény. És ezt a dolgot nagyon jól csinálja: megingathatatlan hitetlenségében.
De az arroganciája nem tetszett. Az egész riportfilm alatt olyan mesterkélt nevetés van a faszin, bárkivel bármiről beszél. Hangoztatja, hogy ő nem mondja azt hogy NEM ÍGY VAN, csak azt mondja hogy NEM TUDJA. Ehhez képest a végén mégis levonja a konklúziót, hogy aki mélyen hisz az hülye, mert azt sem tudja igazolni hogy amiben hisz az tény.
De szerintem rosszul közelítette meg a kérdést. Szerintem nem szabad a vallást tényekre bontani. Ami van és bizonyítható, abban hihetünk, ami meg nem, abban nem? Furcsa.....
Én úgy gondolom amíg egy vallás jóra tanít, addig azzal mi lenne a baj? Olyan vallásokat is megszólaltat a filmben, amik az utóbbi 50 évben alakultak....és velük akar 2000 éves tényeken vitatkozni...nem tudom....olyan érzésem volt ilyenkor, mintha ezek is csak az önigazolásához kellenének.
Olyan provokatív, és olyan tolakodó, hogy örülhet, hogy sok interjúalanya nem toszta pofán. Nekem van egy nagyon kedves muzulmán barátom. Beszélgettem már vele korábban az ő vallásukról, a kereszténységről, a hitéről, és a határairól. Érdekes, ajánlom mindenkinek amúgy, hogy próbáljon meg más kultúrájú, más vallású emberekkel beszélgetni! Mivel nekem ő a barátom, talán kicsit messzebb is mehetek a kérdéseimmel, mint ha csak egy ismeretlen kérdeznék. De tudni kell hol a határ. És a riporter ezt nagyon nem tartotta tiszteletben. Sok esetben...majd minden esetben túllőt a célon, miközben kajánul röhögcsélt, mint aki be van füvezve....mint ahogy füvezett is a filmben.
Másrészről nem kell félteni a riportban megszólaltatott sok álszentet, Jézus reinkarnációt, hitének alaptételeit kiforgatót, és a vallás tanainak útvesztőiben kiskapukat keresőket sem!!!
Élveztem amúgy a dokumentumfilmet, mert úgy gondolom, hogy tényleg úgy lehet valamiről bizonyosságot nyerni, hogy folyamatosan szkeptikusnak kell lenni. Meggyőzhetetlennek! Így a végén én mint néző vonhatnám le a konzekvenciákat, én dönthetném el, hogy kinek van igaza.... De a film szerintem átesett a ló túloldalára... Ami nem baj, én élveztem tényleg, csak azt gondolom jól is volt megvágva. Behúzott embereket a csőbe, és az egész film után az embernek olyan érzése van, hogy minden hitvallással bíró ember egy lütyadék, egy hibbant, amiért nem látja be, hogy amiben hisz, az nem létezik.
De oly sok féle vallás van....oly sok féle hit....
Kicsit gördülékenyebben is hozzáállhatott volna a témához! Mert mi van akkor ha Istent tényleg az ember teremtette? Mi van akkor ha tényleg csak kitaláció? Akkor már nem is lehetne hinni benne? Hinni abban, hogy egyszer majd minden jobb lesz? Nincs ebben semmi rossz szerintem.
Amióta az ember tudja használni az agyát, hisz. Minden kultúra hitt valamiben. És nem értem mi a jó abban, hogy megcáfoljuk a hitük tárgyát, tényét, ilyen arrogáns és durva módon.
Na de ide már a saját gondolataim véleményem is leírtam, nem a filmről beszéltem.
Összességében nekem tetszett, és mint épp nem vallásos, de alapvetően magát hívő embernek tartóként azt mondom hogy ajánlom mindenkinek! Sokszor szórakoztató, sokszor kicsit elgondolkodtató, sokszor megbotránkoztató. Érdekes.
De kár volt a végére rakni a konklúziót....ezt meg kellett volna hagynia a nézőknek. Nem mondta ki a végén, hogy bebizonyította hogy nincs semmi alapja a vallásoknak, csak úgy tekeri a szavakat, hogy az ember már érezze magát szarul, ha esetleg hisz valamiben....
Én pl szeretném hinni hogy édesanyám lát fentről....vagy akárhonnan ahol van....de remélem hogy tudja, hogy minden rendben velünk...jó érzéssel tölt el, ha hihetek ebben.
De ez is csak egy példa....mivel nem vagyok vallásos.... :)

Remélem nem írtam sok hülyeséget.... :)

The New Daughter

A másik lány
Rég nem láttam már Kevin Costnert filmben... Úgyhogy kíváncsian ültem neki a filmnek. Kíváncsian, és mit sem sejtve. Nem szokott Kevin bátyó félelmetes filmben játszani....persze volt pár....hát ez is azzá sikerült :)
Ahogy öregszem én is egyre rosszabbul viselem a horrort/thrillert. No nem mondom hogy ez hűűűűde félelmetes...de azért én paráztam a végére nem kicsit! Olyan, mintha a Barlang és Az árva című filmek lennének összegyúrva. Persze köze sincs azokhoz, nekem mégis ezek ugrottak be közben.
A történet úgy indul, hogy Kevin bátyó vidékre kötözik a lányával és fiával. Mint megtudjuk, nemrég hagyta el a felesége őket, környezetváltozásra volt hát szükségük....de kiderül, hogy az újonnan vásárolt birtokon egy régi indián temetkezési domb található. És ahogy halad előre a történet, a lány elkezd furcsán viselkedni. Egyre furcsábban.....Lehetséges, hogy a kegyeleti hely miatt? Egyáltalán kihalt e az a régi civilizáció, ami a dombot alkotta? Lehet hogy ma is élnek?
Hát párszor fostam a film alatt....pedig nincs benne semmi durva, de mégis úgy van az ember közben, hogy "ne menj beeeee, ne nyisd kiiii" :)
Meg lehet e menekülni, túl lehet e élni?....nem árulom el, nézzétek meg!
Nem kiemelkedő alkotás, de nekem kellemes meglepetés volt, nem ilyenre számítottam.
Imdb: 5,3/10 (2.904)
Saját: 6,0/10

The Switch

Sejtcserés támadás
Szeretem az ilyen időkitöltő limcsi filmeket....ez mondjuk különösebben nem tartozik a jobbak közé, de nem bánom hogy megnéztem. Minden évben van egy féltucat-tucat ilyen Jennifer Aniston/Jennifer Lopez/Cameron Diaz/vagy bármelyik másik aktuális hálivúdi 40-es nő- féle időkitöltő film. Ezek másra általában nem is jók, mint könnyeden elszórakoztatnak, de egy hét múlva már szinte nem is emlékszel rájuk. Mégha nem is alkotnak maradandót, rossz szájízt nem hagynak maguk után.
A sejtcserés támadás alaptörténete szerint egy pár évvel ezelőtt szakított pár életébe kukkantunk bele. Mai napig jó barátok, de a nőt eléri a kapuzárási pánik: gyereket akar. Gyerket igen, de apát nem. Bérel hát egy bérapát, és rendez egy "terhes leszek" partit. Volt pasija annyira feszengve érzi magát a partin, hogy féltékenyégében berúg mint az állat, és véletlenül a fürdőben kilöttyenti a bérapa már leadott spermáját....egy kis részeg ötölgetés után rájön a megoldásra: pótolja a sajátjából! :)
És ez az egész film tekervényességének mozgató rugója. 
Többet nem is írok róla, akit érdekel nézze meg nyugodtan. Egy középszerű limonádé....kicsit laposabb, mint kellene...de van egykét jó poén benne. Ja és a pasi az a színész aki a Hancock-ban játszotta Will Smith PR-osát :)
Imdb: 5,9/10 (7.383)
Saját: 5,5/10

2011. január 27., csütörtök

Gemini projekt 25-26. hét


Kezdem azzal, hogy a terhességben az a nagyon jó, hogy szinte minden héten valami újabb kis fejlemény! Egyáltalán nem az az uncsi 9 hónap, hogy az ember már elfelejti a végére hogy miről is szól ez az egész. A 25. héten újabb kis csodát élhettem meg. Mondom ezt azért egyes számban, mert a bogyótároló már régóta megtapasztalhatta ezt a furi érzést, hozzám még csak most ért el a jel: mozgolódnak! A 25. héten éreztem először a rugdalózásokat. Ezek már nem ilyen itt-ott kitüremkedések, hasfalnak pucsítások voltak, hanem szabályszerű, erőteljes, hirtelen rúgások, ütések. Akkorák, hogy nemcsak érezni, de látni is! Pár nappal bizonyosan korábban is érezhettem volna már, de most vadultak be igazán, (2011.01.19.) komoly boxmeccset játszhattak! :)

És azóta szinte minden nap, főként ha Eri egy kis édességhez jut. Akkor kábé 10-15 perc, és a bogyók beindulnak. Szóval ilyen örömökben van részem már egy hete!
Hogy mi történt még a legutóbbi bejegyzés óta? Az egyik babahordozó füle kicsit kajla volt, lötyögött, elküldtem hát szervízbe, s megszerelve vissza is kaptuk már. Pipa!
Elkészült a pelenkázóasztalunk, amit szintén kedves asztalos rokonunk készített el, a terveim alapján, akárcsak az iróasztalt a szekrényekkel. (erről írtam a korábbi bejegyzésben). Pipa!
Most sem az egyszerűbb utat választottuk, először megvettük a rég vadászott babaalávaló gumi-szivacsot, amit a pelenkázó felületre tesz az ember a baba segge alá. Nagyot akartunk, hogy az elején két gyerek is elférjen rajta. Nem mintha készlethiány lenne a nagyobb gumialávalókból, de nem mindegy, hogy mikor hol veszi az ember. Már rég kerestünk elfogadható áron, s most sikerült, szinte féláron hozzájutni, naná hogy lecsaptunk rá. Így, hogy a "gomb" már megvolt, hozzá kellett igazítani a "kabátot" is, azaz, hozzá kellett tervezni magát a pelenkázó komódot is. Ezt úgy gondoltam ki, hogy három részből áll. Van maga a komód, van a pelenkázófelület, és vannak az ezek mögött-alatt lévő tároló fülkék. Azért ez lett az elgondolás, mert így később a kombináció szétszedhető, mindössze 6 csavar kihajtásával, és a komód funkcionálhat továbbra is mint komód, a pelenkázó felület, és a tárolófülék meg a következő alom érkeztéig mennek a sufniba. 
Ráadásul így külön igény szerint méretre gyártva sem került többe, mint egy jobb minőségű, hasonló méretű pelenkázó komód, de legalább így mind színben, mind formában, mind elrendezésben azt kaptuk amire vágytunk.

Ezeken kívül természetesen folyamatosan folynak a játék és ruhabeszerzések. Párom már teljesen a Vatera rabbja! Tisztára a licitek megszállottja lett! :)
Ezt kedves barátainktól kaptuk!


Megvan a fürdetőkád is, amit meg úgy választottunk méretben, hogy a pelenkázó felületről ne lógjon le. A szín az nem azért lett rózsaszín, mert csajok jönnek, hanem ebben a színben volt ez a méret!!! :)
Eri még szabadkozott is, mire én mondtam neki, hogy én is rózsaszín kádban kezdtem a tisztálkodást, úgyhogy ezt be tudom nyelni. És ez tök komoly :)


Voltunk dokinál is a héten. Ezen a téren az a hír, hogy most nem a szokásos helyen jártunk, hanem egy olyan dokinál, akit szeretnénk szülésznek. A másik doki akihez eddig jártunk sajnos már rég nem vállal szülést.
Nos az új doki is roppant szimpatikus, közel 40 év tapasztalattal a háta mögött. 
Egy kicsit meg lettünk váratva a a vizsgálat előtt, több mint fél órás volt a csúszás. Közben néha rátettem Eri hasára a kezem, van e party odabent, nehogy lemaradjak. Épp nem volt, de az én hasam meg úgy kurrogott, tiszta égő volt. Kérdezte is Eri hogy éhes vagyok vagy mi? Pedig nem. Aztán hogy oldjam a feszkót, az egyik bél-kurtyantásnál megsimiztem a hasam és azt mondtam Erinek: Lehet hogy a tieid már mozognak, de az enyém már beszél is! :)
No de aztán sorra kerültünk végre, és majd fél óra után Eri boldogan jött ki a vizsgálóból. A bogyókkal minden rendben! Hosszan beszélgetett a dokival egyéb dolgokról is, nagyon pozitív benyomást keltett. Úgy áll most a helyzet, ha kibírjuk a 32. hétig, akkor mindenképp be kell feküdni a kórházba, onnantól már orvosi felügyeletet igényel a dolog. Azt is mondta, ha adjisten minden a normális úton halad, a bogyók irányba tudnak fordulni, és komplikáció sem merül fel, akkor szánt szándékkal nem állítják le a szülést, akkor engedik őket természetes módon megszületni. Szóval nem 100% a császár. Nagy az esélye, de nem 100%.
Hát nagyjából ennyi volt az elmúlt két hét történése...vagyis majdnem. Megállapodtunk ugyanis név ügyileg! A két bogyó neve: Dorka és Fanni lesz!!! Mindketten írtunk egy listát a szóba jöhető nevekkel, és a 3-4 metszéspontból választottunk gyorsan, egyöntetűen. Úgyhogy lesz hogy hívni őket, ha már kint lesznek :)

Ja még egy sztori! Egyik reggel egy saját rögtönzésű paraszt omlettet készítettem, utána nagyon beindultak a csajok. Én pedig megkezdtem a kommunikációt velük, lassan tagolva mondtam Eri pocakjának fordulva, hogy APA KÉSZÍTETTTEEEEE! Csak hogy tudják, számíthatnak rám ha kajáról van szó! Láthatóan bejött nekik a főztöm. :)
És akkor még az elmaradhatatlan pocak fotó:

Takers

Tökéletes bűnözők.
Alapvetően nagyon szeretem a rabló-pandúros filmeket, így nagy elvárásokkal ültem elé. Nem mondom hogy csalódtam, de talán lehetett volna jobb is.
Az alapkoncepcióval nincs is gond: Egy összeszokott rablóbanda, kirabol egy bankot, és jó szokásukhoz híven meglógnak. Nemcsak összeszokottak, de óvatosak és körültekintőek is. Két meló között mindig várnak több hónapot-egy évet, nem kockáztatnak. Ám egyszer csak feltűnik a színen egy korábbi társuk, aki most szabadult a börtönből, és egy "soha vissza nem térő" alkalmi melót kínál nekik. A csapat pedig úgy dönt, a várható bevétel megéri a kockázatot, és beleugranak a hirtelen melóba. 
Hogy jól teszik e? Kiderül....
A film nem egy olasz meló, bár megemlítik a filmben :) Közel sem olyan jó szerintem, de ez nem a történet, vagy a színészek munkáját "dícséri", sokkal inkább az operatőr és a rendező munkáját. Sokat rángatott kamera, néha ilyen délamerikai szappanopera szerű felvételek. Nekem sokat levett az élvezeti értékből. De mindemellett egy élvezhető film, sok sok ismert arccal, nem mondom hogy nem ajánlom! Hétközben estére kenterbe veri a Barátok Közt-öt simán!
Imdb:5,7/10 (8.316)
Saját: 5,7 nekem is megfelel

2011. január 26., szerda

Zöld darázs

Húúúúú még egy újabb hősfilm! Vegyes véleményeket hallottam róla, úgyhogy ebbe az elemző ringe nekem is be kellett szállnom.
Hiába is próbálkoznék, erről a filmről nem tudnék oly bőnyállal írni mint kedves barátom, Daks. Ő nagyon jól összefoglalta azt, amit én most csak úgy kicsapok ide mint a taknyot.
Ez a film ez szarkupac! Nem is kicsi! Az eleje még csakcsak....persze ez is viszonyítás kérdése, de a végén most azt kell mondjam az eleje még elment. Aztán ahogy haladt előre az elmegyenge gazdag apuka hülyegyereke a történetben, ahogy csapódott hozzá a ferde szemű Einstein....egyre szarabb lett. Akció az van benne, de az is olyan primitív erőtlen, humortalan és komolytalan, hogy inkább szagolnám Willy fingját, minthogy még egyszer végig kelljen néznem, pedig Willy bárkit lenyom fingban azt garantálom! (Aki nem tudná, Willy a yorkink)
Naszóval erről az álhősös baromságból ennyi elég is, lássuk a fényes pontozásom.
Imdb: 6,6/10 (9.379)
GK: 3,6/10
Saját: 3,5/10

2011. január 25., kedd

Harry Brown vs. Gran Torino

Nem írtam anno a Gran Torino-ról. Pedig az is nagyon tetszett.

Ha lehet akkor azonban a Harry Brown még talán túl is tesz azon!
A közös sztori alapja a következő: Egy leszerelt öreg baka elveszíti feleségét, és unalmas savanyú életét már csak tengeti. Ám egyszer csak megelégeli a környékbeli fiatal banda mindennapossá váló randalirozását, és úgy dönt (úgy döntet vele az élet) hogy felveszi a harcot, s egyedül száll szembe a bandával.
Ennyit röviden a sztoriról. Clint Eastwood Gran Torinoja a történetnek az amerikai verziója, ahol a megkeseredett öregember egy külvárosi kertes házban éli mindennapjait. Egyetlen öröme az életben egy oldtimer Gran Torino kocsi, amire úgy vigyáz mint szeme fényére. 
Michael Caine filmje képviseli az angol verziót, ahol a megkeseredett öregember egy külvárosi panelrengeteg egyik szürke lakásában éli szürke kis életét. Egyetlen öröme az életben már csak a barátjával való sakkmeccsek.
Mindketten próbálnak kimaradni a körülöttük zajló eseményekből, amik mellett azonban már egyre nehezebb  konfrontáció nélkül elmenni. Nem akarnak ők belekeverdni, de az élet úgy hozza....
Mindkét filmben nagyon tetszett, hogy nem akarnak fiatalnak látszani, nem akarnak erőtől duzzadó bombaként robbanni. 
A Gran Torino természetesen hálivúdibb egy kicsit, de épp csak annyira, hogy populárisabb legyen. A Harry Brown egy kicsit vontatottabb, lassabb film de talán kicsit valószerűbb, panelrengetege, és európai mivolta miatt életszagúbb egy európai embernek.
Ezt persze mindenki döntse el maga, melyik jön be neki jobban. Mindkettő remek alkotás amúgy! A G.T. emészthetőbb, a H.B. komolyabb. 

Gran Torino
Imdb: 8,4/10 (143.612)
Saját: 8,4/10

Harry Brown
Imdb: 7,4/10 (18.133)
Saját: 8,5/10


2011. január 21., péntek

Killers

Bérgyilkosék.
Biztos nem a Két tűz között kezdte a sort, az ilyen családos párról, akik közül legalább az egyikük titkos ügynök, de azóta több ilyen témájú film jelent meg a piacon, csak hogy párat említsek az ismertebbek közül: Mr. és Mrs. Smith, Kéjjel nappal, Red, és most a Bérgyilkosék.
Egy valamit leszögezhetünk, én bírom ezt a Kácsör gyereket! De azt is kijelenthetjük, hogy nem emiatt a film miatt. A fent említett elődök mindegyike jobb nála!
A sztori dióhéjban: a fiatal ügynök épp egy Nizzai bevetésen ismerkedik meg élete párjával. Kiszáll a melóból, és elveszi a csajszit. De boldogságuk nem tarthat örökké, 3 évvel később úja megbízást kap(na). De mire odaér volt főnökéhez, az már halott. Megkezdődik a hajsza, vajon ki ölhette meg, s miért? De lehet nem is főhős párunk az aki üldöz....őket üldözik...
A vége természetesen hálivúdi hepiend.
Nem komoly film ez sem, akárcsak a többi hasontémájú...mégis a legutóbbi ilyen film, a Red, megeszi ezt reggelire.
Apuka lekörözte kicsi fiát. :) De hogy miért mondom ezt? Az idei Golden Globe díj átadáson úgy konferálták be Bruce Willis-t (Red), mint exneje férjének apukáját. :) //00:30-tól//

De persze nem hagyom ki az értékelést és a trailer sem, szóval a Bérgyilkosék:
Imdb: 4,8/10 (15.236)
Saját: 4,8/10

2011. január 20., csütörtök

Stripes

Magyar címe: "Bombázók a seregnek". Ez egy 1981-es Ivan Reitman rendezte vígjáték, Bill Murray, Harold Ramis és John Candy főszereplésével.
A két jóbarát élete épp zsákutcába kanyarodott, mikor támad egy jó ötletük: belépnek a seregbe! Azt gondolják, ingyen koszt és kvártély, jó nők, és egy kis testmozgás. Persze rá kell(ene) jönniük, hogy a sereg ettől kicsit keményebb, több komolyságot igénylő dolog. Mikor már épp kezdenének belejönni a katonáskodásba, támad egy ötletük, és egy olaszországi bemutató alatt megfújják a hadsereg legújabb fejlesztésű városi harckocsiját. Mikor kiderül, a századparancsnok kivezényli a csapatot, hogy hozzák őket vissza, de sajnos egy elágazónál rossz fele fordulnak, és Csehszlovákiában kötnek ki, ahol elfogják az egész brancsot. A szakasz fogságba eséséről értesül a két kocsikötő is, és visszafordulnak németországól, hogy kimentsék társaikat, a gaz keleti had markából. 
A vége meg hepiend.
Mindent összevetve, én bírom Bill Murray filmjeit. Mindig is bírtam...hisz azokon (is) nőttem fel. Ez a film egy könnyed délelőtti limonádé vígjáték. Nem túlzottak hasat fogva kacagós, de 1000x jobb, mint az ilyenkor a TV-ben menő Horst csingiling reklámok.
Imdb: 6,8/10 (20.128)
Saját: 6,0/10

2011. január 19., szerda

Armadillo

Dokumentumfilm a dán hadsereg egyik Afganisztáni fél éves küldetéséről.
Sokat láttunk, hallottunk már a tálibok elleni harcokról híradókban, filmekben. De így, a valóságban talán még durvább, mint a fikciókban. Végigkísérhetjük pár fiatal baka életét a háborúba indulásuktól a hazatérésükig. Mivel dokumentumfilm, senki ne várjon rambofilmbeillő terminátoroskodásokat. Az első fél óra kifejezetten semmirőlszóló uncsi rész. De aztán az egyik járőrözés alatt rálőnek a rajukra. Onnantól végig érezni lehet a feszültséget a katonákon. Sosincsenek biztonságban. Bármikor bárhonnan tüzet nyithatna rájuk, vagy épp aknára léphetnek... A dokumentumfilm tetőpontja, egy rajtaütéses akció, melynek során a szakasznak két sebesült árán sikerül likvidálnia egy négyfős állig felfegyverzett tálib bandát. Nagyon durva így "élőben" végignézni egy ilyen akciót.
Minden tiszteletem a kameramané, akik végig ott volt a tűz közelében. Sokszor csak centikre süvítenek a golyók... beszarás!
Én ajánlom minden háborús téma iránt érdeklődőnek!
Nem tudom van e értelme a pontozásnak, mivel ez nem film....de azért lássuk csak...
Imdb: 7,9/10 (1.563)
Saját: 7,5/10

Ticking Clock

Sajnos az utóbbi években egyik korábbi nagy kedvenc színészem Cuba Gooding Jr. csupa csupa "B" "C" és "D" kategóriás filmekben szerepelt. De én még emlékszem az Oscar díja színész nagy filmjeire...nem gondoltam volna hogy így "lecsúszik". Azért én adok esélyt minden új filmjének, hátha egyszer visszatalál az útra. Ennek a filmnek különösképp örültem, mert egy általam nagy csípett mellékszereplővel Neal McDonough-al játszik.
Sokat nem írhatok a filmről, mert a fő szálat nem szeretném lelőni, így csak vázlatosan: Cuba egy oknyomozó riportert játszik, aki belekeveredik egy sorozatgyilkossági ügybe. Hogy tisztára mossa magát, és hogy megállítsa a gyilkosságsorozatot, bele kell magát ásnia az ügybe. De az ügy nem egyszerű. Furcsa dolgok történnek...mintha minden előre meg lenne írva. Vajon meg tudja állítani a gyilkost?
Sajnos ez sem lett "A*" osztályos film. jobb mint az utóbbi évek termése tőle, de ez is csak "B" kategória. Így hétköznap délelőttre tökéletes időtöltés volt, de nem egy szombat esti film.
Imdb: 5,3/10 (380)
Saját: 5,0/10

2011. január 18., kedd

Alpha Dog

Jókat hallottam a filmről, s mivel ilyen gengszteres forma, hát nem hagyhattam ki!
A kerettörténet nagyon egyszerű, csak tőszavakban: egyik jólmenő díler fia bedolgozik faterjának. Minden fasza, minden okés. Míg az egyik haverja, aki tartozik neki, nemhogy a tartozását nem adja meg, de még szembe is száll apuci pici fiával. Erre a csávó begőzöl, és elrabolja amaz öccsét túsznak. De minden frankó is lenne, hisz nem túszként bánnak a kiscsákóval, hanem szinte már barátként. A kölök családja szétizgulja magát, miközben a tejfelesszájú szétbulizza, szétfüvezi magát újdonsült "barátaival". Ám "fogvatartója" beszél egy ügyvéddel, aki ráhozza a frászt, hogy emberrablásért életfogyt jár. Ezek meg ahelyett hogy elengednék....összekavarnak mindent, és elcseszik az életüket.
Sajnos nekem nem jött át a film. Valami jó kis pörgős ifjú gazdag gengszteres filmet vártam, de csak ilyen 15-20 év közti takonyelevátorok nyavajogtak a filmben végig.
Nem tudom ki mit eszik ezen a filmen, a nagy öregek maffiafilmjei megeszik ezt reggelire....
Annyi ebben a dráma szál, mint nyári éjszakán egy tiszavirág-fing.
Imdb: 6,9 (40.511)
saját: 4,0

12 dühös ember

Hát erről a filmről sok jót hallottam már, furcsa is volt, hogy még nem láttam ezt az 1997-es változatot. Mármint hogy az eredeti '57-es filmet sem láttam, de hogy a feldolgozás hogy maradhatott ki, azt nem tudom.
A film egy elég alacsony költségvetésű film, a szereplők és készítők gázsiján kívül másra nem kellett költeniük! :) Node a film ereje nem is grandiózusságában rejlik! Merthogy ez a történet tényleg van annyira jó, hogy sokféleképp feldolgozták, és színpadí műnek is átvették! Nagyon jó a története!
Csak vázlatosan: 12 esküdtszéki tag összeül, hogy a tárgyalás után megvitassák, hogy az elítélt bűnös e vagy ártatlan. A gyűlést szavazással kezdik, hisz ha egyöntetűen szavaznak, akkor kár is lenne tovább miről beszélniük. A szavazás eredménye azonban 11-1. Egy ember kételkedik a vádlott bűnösségében. Vajon jogosan? Végig kísérhetjük vívódásukat, egymás győzködését, a bizonyítékok szertefoszlását....de vajon bűnös e egyáltalán a vádlott? Vajon meggyőzhetőek e az esküdtek, a saját elképzelésükről?
Nagyon komoly, mélyenszántó történet! Nagyon élveztem!
Imdb: 7,7/10 (5.478)
Saját: 8,0/10

MegaAgy

Újabb animációs rajzfilm amit sikerült megnéznem, a Gru után. Amaz nekem nem nagyon jött be, de emerről jókat hallottam, így kíváncsian ülten neki....
Az alapsztori végtelenül egyszerű, gyermekek számára is érthető módon van narrálva: két bolygóról egyszerre indul útnak két csöppség, akik hogy hogy nem a földön kötnek ki. Tiszta szuperman....és ja, nem is áll messze a sztori. Mindketten csodálatos képességekkel vannak megáldva, s már gyermekkorukban használják is azokat. Folyik a versengés köztük, de aztán egyre bizonyosabbá válik, hogy megaagy a rosszra, metroman a jóra született. Így külön válnak útjaik, de egymással folytatott harcuk felnőtt korukban sem apad. Már már unalomba fulladó adok-kapok küzdelmeik sora egyszercsak félbeszakad: valami különleges dolog történik! Ezúttal a rossz győzedelmeskedik a jó felett!!!! Váratlan szitu ez.... legalábbis gonosz főhősünk egy idő után nem tud mit kezdeni az ölébe hullott győzelemmel.... Vajon tényleg olyan gonosz, mint hittük? Vajon a jó tényleg végleg eltűnt a föld színéről? De legfőképp: vajon tényleg jobb ez mint a Gru?????
Hát sajna nekem nem :(
Kula ez is szerintem....többet vártam.
Imdb: 7,3/10 (10.282)
Saját: 4,5/10

2011. január 13., csütörtök

Gemini projekt 21-24. hét


Eljött a 24. hét végre! Már csak 2 hét, és onnantól egyre kevesebb a valószínűsége, hogy Eri méhszája idő előtt megnyíljon. Még 4 hét és napról napra nő a bogyók egészséges világrajövetelének esélye! Úgyhogy itt vagyunk a küszöbön, csak még egy kicsit kell bírni!

De kezdjük az elején. Legutóbbi blogbejegyzésem óta sok minden érdekes nem történt, hál' isten minden nyugi volt. Az ünnepek elteltek, jó volt nekem is kicsit itthon pihenni. Első vizsgálatunk Január 3-án volt, Eri ekkorra kapott időpontot az urológiára, hogy megnézzék a vesemedence tágulatát. Akkor 1,5x2,0cm-t mértek ami nagyon jó, az azt megelőző 7,0x3,0cm-hez képest. Aztán persze a mai vizsgálaton meg 8,0x4,0cm-es volt megint, szóval sokat kell négykézláb lennie. Nem mintha eddig nem csinálta volna, de úgy néz ki még többet kell.
A vizsgálat nélküli időszakban folytattuk a babaszoba kialakítását, szükséges eszközök és ruhadarabok beszerzését, és elkészítését. Igen, elkészítését, bezony! Eri ugyanis szeret varrni, így egy csomó mindent megcsinál maga. Vettünk felnőtt ágyneműt, és abból varrt két csecsemő agyneműt például, így fele annyiból megvolt, mintha boltban vetünk volna. A babaágyak oldalára is varrt tartózsebeket. Hogy miket fogunk benne tárolni, azt nem tudom, de majd adja magát :)
A két babát úgy kaptuk ajándékba NEM Eri varrta :)
Kiköltöztettem az irodának nevezett sarok íróasztalt is, így már teljesen és kizárólag a bogyóknak van szentelve a szoba.

Az iroda a tetőtéri lépcső tetejénél lévő, eddig használaton kívüli sarokba költözött. Korábban egy babzsák fotel volt itt, és internet-kávézó saroknak hívtuk. Pedig se net nem volt itt, és mégcsak kávét sem szoktunk inni. Hát most iroda sarok lett belőle.
Napokig agyaltam a legideálisabb kialakításon, aztán megterveztem és legyártattuk egyik nagyon kedves asztalos rokonunkkal. Már csak pelenkázó komód kell, és tényleg felkészültnek mondhatjuk magunkat a gemini projektre. Papírra vetettem már, úgyhogy hamarosan az is elkészül, a következő bejegyzésben majd bemutatom.
Az internet-kávézó sarokból a babzsák fotel -ami leginkább Willy fekhelyéül szokott szolgálni- bekerült a babaszobába. Oda szokott William visszavonulni, mikor bevágja a durcit. Aztán Eri kiengeszteli, közben Wilmos melegíti a pocakján át bogyókat. Szokta Eri hívni, hogy menjen melegíteni a pocakját, de mondja neki: "vigyázz a kistesókra!" :) Nem tudom mi lesz, de ez a kutya szerintem lelki törtést fog szenvedni, ha már nem ő lesz a központban :)
Babaruha ügyileg már egészen jól állunk, még így is, hogy mostanra 100%-ra biztos, hogy mindkét bogyó lány lesz. Ami fiús cuccunk van, az mind olyan, amiket 2-3 hónap alatt kinőnek, szóval nem fognak identitás zavarban szenvedni, mert kisautó van a felöltőjükön :)
Történt egy nagyobb bevásárlás is az elmúlt időszakban: megvettük az iker babakocsinkat! Sok sok internetes vadászat után sikerült megtalálni a megfelelő típust, egy Jane Twin Two babakocsit, 2db mátrix hordozóval. Bolti új ára most 260.000,-Ft körül mozog, mi a Vaterán 100.000,-Ft-ért jutottunk hozzá egy 4 éves modellhez. Ezért Kecskemétre kellett utaznunk, de azt mondom megérte. Persze a 100 guriga még így is nagy összeg, de ez a babakocsi tudja mindazt amire szükségünk van. Egymás mögötti kialakítású, mindössze 9kg a váz tömege, és a mátrix hordozók nemcsak mózeskosárként funkcionálnak, de autós ülésként is használhatóak az első évben. Így nem kell külön autós hordozót venni. Ráadásul nem is nagyon találni másik olyan típust a piacon, ahol a mózeskosarak is egymás mögé helyezhetők el a babakocsin. Általában csak egymás melletti típusok vannak. Én legalábbis nem találtam más ilyen kialakítású típust. Fontos volt a kiválasztásnál (nem, nem a valóvilág4-ről beszélek), hogy Eri tudjon majd boltba járni, ez a kocsi be fog férni az ajtókon. Íme így néz ki:
Huzatokat leszedtük, kimostuk, vázat áttörölgettem, műanyag részeit lökhárító ápolóval, kerekeit gumi ápolóval lekentem, most úgy néz ki mint új korában, de tényleg! Abszolúte nem látszódik rajta hogy ennyi idős. Nem nyeklik-nyaklik, alig karcos, nem szakadt. Vásárláskor jött velem egy kedves haverom is, aki szintén két leánygyermek büszke apukája, ő azt mondta, hogy összecsukott állapotában kb 30cm-el nagyobb csak mint az ő egyszemélyes babakocsijuk. Szóval úgy érzem ezzel jól jártunk!
Itt jegyzem meg, hogy ezen barátom lányain gyakoroltam a múltkor a lányapaságot. Na hogy áll nekem? :)

Na de a fény és csillogás mellett van azért árnyékos része is az elmúlt hétnek, mégpedig, hogy beteg lettem. A diagnózis: övsömör. Viszkető, égő, fájó kiütésszerű gennyes kellések, infarktusszerű mellkasi fájdalommal párosulva. PRICELESS! A hétvégét átszenvedtem, de hétfőn mentem a háziorvoshoz. Aggódtunk hogy Eri el ne kapja, másrészt meg hogy nincs e káros hatással a bogyókra a vírus. De hál isten már túl vagyunk a terhességnek az első 3 hónapos veszélyes szakaszán, így rájuk már nem veszélyes az én ragyakórom.
Na de visszatérve a bogyókhoz: a mai UH vizsgálat alapján nagyon jól fejlődnek! Tömegük 667gr és 666gr (tiszta ördögűző, mi?) Méreteik alapján pont 24 hetesek, szóval fejlődésben egyelőre még nem maradnak el egy egyes terhességtől.
Az ábrán látszik, hogy az elkövetkező 5 hétben megduplázzák majd a súlyukat, szóval most indul be még csak igazán a súlygyarapodás. Más dolguk már nagyon nincs is. A 28. hétre már minden szervük teljesen kifejlődik utána már csak egy kis zsírt kell magukra szedniük.
Vizsgálatra most megint egy kicsit sűrűbben kell majd mennünk, eleinte kéthetente, aztán majd hetente, nehogy idő előtt megnyíljon a méhszáj, s meginduljon a szülés.
Szóval ott tartunk, hogy van két egészségesnek tűnő leány magzatunk. Bogyó1 és bogyó2, vagy ahogy az UH vizsgálati lapon szerepelnek: "A" magzat és "B" magzat.
Az elkövetkező napokban, hetekben újra kezdhetjük a név-háborút, amit már egyszer lejátszottunk a fiú nevekkel. Ugyan a legutóbbi vizsgálaton már lányos apának mondtak, még kivártunk, hogy biztos legyen. Most az, viszont ötletünk nincs, hogy is hívhatnák őket. Orália és Leokádia? Azért ezt talán mégsem....
De a legközelebbi blogbejegyzésben már neveket is tudunk írni a pindur pandúr portrék alá:
S hogy hogy fér el ez a két tünemény Eri pocakjában? Hát egyelőre úgy tűnik jól! Eri pocakja állja a sarat, nő ahogy a bogyók igénylik. 

És a végére egy kis montázs a mai 4D-s UH vizsgálatról:

2011. január 11., kedd

Sorsolás!!

2011 január 7-én meghirdetett nyereményjátékom sorsolása!
Emlékeztetésképpen:

Úgy döntöttem, hogy a játékon résztvevők között, egy X360-as DVD tartót, és egy HALO3-as DVD tartót sorsolok ki!
Sorsolás Kedden! A nap pedig ma elérkezett! :)

Csak a játékot sorsolom ki, a célba juttatását nem. Így aki nem tudja nálam Veszprémben személyesen átvenni, akkor csak az esetben kommenteljen, ha vállalja az 450,-Ft (posta+boríték, belföldön) költséget!

Noshát elérkezett a kedd, íme a sorolás és a nyertes:
GRATULÁLOK ! ! !
A nyertest kérem vegye fel velem a kapcsolatot priviben!

A többieknek pedig köszönöm a részvételt!

2011. január 9., vasárnap

Eplény Síaréna '11.01.07.

A tetovált lány

The Girl with the Dragon Tattoo/Män som hatar kvinnor
Hát nehezen álltam neki a filmnek, mert nem sok jót hallottam felőle. Legfőképp, hogy vontatott. Nos tényleg nem egy utolsó akcióhős... de a film nem is azért jó, mert nagy fordulatszámon pörög. Egy lassan kibontakozó thriller szerű krimi talán a legjobb besorolás. A film elsőre szétszórtnak tűnik, de mikor a főhős megkapja küldetését, azaz hogy derítsen fel egy 40 évvel ezelőtti estet, nos onnantól szépen lassan kezd el összeállni a kép. A végére pedig frankón kikerekedik. Megérte rászánni az időt, nekem nagyon bejött! Aki szereti az ilyen kirakónként összeálló krimiket thrilleres elemekkel megspékelve, annak bátran ajánlom. Persze senki nem fog a meglepetésektől és félelemtől felugrani a fotelből, de egy forró tea mellett, takaróba csavarva igazán jó kis film ezekre a hideg éjszakákra.
Imbd: 7,7/10 (31.829)
Saját: 7,0/10

2011. január 8., szombat

Red

Jóformán semmit nem tudtam a filmről, csak hogy Bruce Willis játszik benne. Aztán már a stáblistánál felvettem egy jóval kényelmesebb fekvő pozíciót, mert sejtettem hogy a szereplők alapján szar már nem lehet. Nem is tévedtem.
Bruce Willis mellett olyan nevek szerepelnek benne, mint John Malkovich, Karl Urban, Morgan Freeman, Richard Dreyfuss (nagy kedvencem).
Ez egy nagyon jól sikerült akció-vigjáték! Meg sem próbálja komolyra venni magát, az elejétől érezhető, hogy akciójelenetei direkt túlzóak, de ez kifejezetten jól áll neki.
Az alapszitu az, hogy egy leharcolt CIA ügynöknél egyszercsak megjelenik egy takarító brigád, hogy kipipálják. Persze az "öreg"ember nem vénember, tartja a mondás, így Bruce könnyedén elbánik velük. Mivel az ellene irányuló támadásból tudja, hogy frissen megismert partnerét is veszély fenyegeti, magával viszi őt is, és nekiáll felkutatni, hogy kik, és miért akarnak végezni vele. Ebben segítségéree lesz három korábbi ügynöktársa is. A kiöregedett ügynök-horda teszi a dolgát, nem is akárhogy. Szórakoztató, és látványos akciójelentek, lezser problémakezelés, és pár kisebb fordulat.
Könnyen emészthető, szórakoztató film. Igazi kikapcsolódás. Ajánlom mindenkinek!
Imbd: 7,2/10 (24.699)
Saját: 7,5/10

2011. január 7., péntek

Nyereményjáték!!

Újfent  nyereményjátékot hirdetek!
A játékon résztvevők között, egy X360-as DVD tartót, és egy HALO3-as DVD tartót sorsolok ki!
 Masszív, gyöngyvászon burkolat, merevítéssel, és 30db DVD tárolásának lehetőségével.
 Fém tok, 12db DVD tárolási kapacitással.
 

Ehhez nincs más dolgod, mint kommentelni egyet ide, vagy ahol a nyereményjátékról olvastál. 
A komment szövege legyen: DVD-nek tokban a helye!
Gyűjtők jelentkezését is várom, hisz a kisorsolandó tárgyak újak, soha nem voltak használva. 
Sorsolás jövő héten! 
Csak a tokokat sorsolom ki, a célba juttatását nem. Így aki nem tudja nálam Veszprémben személyesen átvenni, akkor csak az esetben kommenteljen, ha vállalja az 450,-Ft (posta+boríték, belföldön) költséget!